Oregon CEU approval document Trainers: Quinn Andreas & Beth Read Dates: August 15th, 16th, & 17th 2023 Time: 9-11:45 PT

Tribal Drinking Water Training Series

Session 1:

August 15, 2023, 9:00 AM till 11:45 AM – Drinking Water Regulations: What they are and how they Apply to Operations

The objective of this course is to provide drinking water treatment plant operators with an overview of the National Primary Drinking Water Regulations and what this typically means in practical terms for plant operators. The course covers such essential rules, for example: Surface Water Treatment Rule; Groundwater Rule; Stage 1 and 2 Disinfectant and Disinfection By Product Rule (DBPR); Lead and Copper Rule; Revised Total Coliform Rule (RTCR); and Nitrate and Arsenic Rule.

At the completion of this lesson, participants should have the ability to:

- Determine which regulations apply and why
- Understand environmental compliance requirements
- Develop smart strategies for ensuring on-going compliance
- Types of Contaminants: Microbial vs. Chemical

9:00 AM	9:15 AM	Intro & Pre-test	15 minutes
9:15 AM	9:35 AM	Introduction to Drinking Water Treatment History	20 minutes
9:35 AM	9:50 AM	Introduction to the Safe Drinking Water Act	15 minutes
9:50 AM	9:55 AM	Break	5 minutes
9:55 AM	10:05 AM	Inorganic Contaminants	10 minutes
10:05 AM	10:15 AM	Volatile Organic Contaminants	10 minutes
10:15 AM	10:25 AM	Synthetic Organic Contaminants	10 minutes
10:25 AM	10:35 AM	Bacteriological Contaminants	10 minutes
10:35 AM	10:40 AM	Disinfection By-Products & Precursors	5 minutes
10:40 AM	10:50 AM	Lead & Copper	10 minutes
10:50 AM	10:55 AM	Surface Water Monitoring Requirements	5 minutes
10:55 AM	11:00 AM	Discussion/Reflection/Questions	5 minutes

11:00 AM	11:05 AM	Break	5 minutes
11:05 AM	11:10 AM	Smart Strategies for ensuring on-going compliance	5 minutes
11:10 AM	11:20 AM	Sampling Requirements and Sample Plans	10 minutes
11:20 AM	11:30 AM	Record Retention Requirements	10 minutes
11:30 AM	11:35 AM	Monthly Inspections and Looking for Defects	5 minutes
11:35 AM	11:45 PM	Q&A, Post-test, Closing remarks	10 minutes
TOTAL			145 Minutes

Session 2

August 16, 2023, 9:00 AM till 11:15 AM – Sampling and Reporting

The objective of this course is to expand on the previous course to provide drinking water treatment plant operators and managers with an overview of the National Primary Drinking Water Regulations specifically on the importance of sampling.

At the completion of this lesson, participants should have the ability to:

- General knowledge of sample collection procedures and equipment needed.
- Identify factors, conditions and common issues that can lead to inaccurate results when collecting samples.
- Recognize challenges in collecting valid samples.

9:00 AM	9:15 AM	Intro & Pre-test	15 minutes
9:15 AM	9:30 AM	Introduction to the Safe Drinking Water Act	15 minutes
9:30 AM	9:45 AM	Sampling Plans and Compliance Sampling	15 minutes
9:45 AM	9:55 AM	WQMPs	10 minutes
9:55 AM	10:00 AM	Break	5 minutes
10:00 AM	10:10 AM	Constituents and Contaminants	10 minutes
10:10 AM	10:20 AM	Record Keeping	10 minutes
10:20 AM	10:40 AM	Total Coliform Rule and Sampling Practices	20 minutes
10:40 AM	10:50 AM	Lead and Copper Rule and Sampling	10 minutes
10:50 AM	11:00 AM	Monitoring and Compliance Schedules	10 minutes
11:00 AM	11:15 PM	Q&A, Post-test, Closing remarks	15 minutes
TOTAL			130 Minutes

Session 3

August 17, 2023, 9:00 AM till 11:15 AM – Preparing for a Sanitary Survey

Preparing for a Sanitary Survey:

This workshop provides an overview of the purpose and intention of a sanitary survey for drinking water systems on tribal land in region 10. It is intended to provide a water operator and/or utility manager what to expect and how to best prepare for a sanitary survey in order to best meet compliance with regulatory agencies.

At the completion of this lesson, participants should have the ability to:

- Describe what a water system survey is and it's intended purpose.
- The elements of a water system survey
- How to prepare for the survey (Covid protocols, records needed, portions of the field inspection)

9:00 AM	9:15 AM	Intro & Pre-test	15 minutes
9:15 AM	9:30 AM	Sanitary Survey definition and intention	15 minutes
9:30 AM	9:55 AM	Elements of a Sanitary Survey	25 minutes
9:55 AM	10:00 AM	Break	5 minutes
10:00 AM	10:25 AM	How to Prepare for a Sanitary Survey	25 minutes
10:25 AM	10:40 AM	Understanding the Findings of a Sanitary Survey	15 minutes
10:40 AM	10:50 AM	Sanitary Survey Follow-Up	10 minutes
10:50 AM	11:05 AM	Q&A, Post-test, Closing remarks	15 minutes
TOTAL			120 Minutes